12 Kasım 2010 Cuma

Bireysel, pilot, ücretsiz(!) Aile Hekimliği

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğe sorun “Aile nedir?” diye

Size şöyle cevap verecektir; Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik.

Sağlık Bakanlığına sorun; Aile Hekimliği sisteminde neden her birey ailesinden bağımsız olarak istediği hekime kayıt olabiliyor? Aile ana, baba ve çocuklardan oluşan bir birlik ise, aile hekimliğinin aileye tümüyle bakması gerekmez mi? Ailenin parçalanamazlığı ilkesi nerede kaldı?

Emin olun tatmin edici bir cevap alamazsınız.

Ne diyebilir ki?

“Ben vatandaşa hoş görünsün diye adına Aile Hekimliği dedim ama bu uygulamadaki asıl maksadım bireysel sağlık sigortası modelini oturtmaktır. Ancak bu yolla özel sigorta şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumuna birinci basamak sağlık hizmetlerini devredebiliyorum” mu diyecek?

***


Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğe sorun “Pilot Uygulama nedir?” diye.

Size şöyle cevap verecektir; “Alınacak sonuçlara göre öteki birimler veya bölgelerde uygulamaya geçilmesi amacıyla yeni bir üretim süreci, kalkınma projesi veya iktisadi ve mali uygulamaların önce belli bir tesis, fabrika veya bölgede denenmesi.”

Sağlık Bakanlığına sorun; Aile Hekimliği Pilot uygulamasını beş yıldan bu yana uyguluyorsun. Uyguladığın yerlerdeki sonuçları kamuoyu ile neden paylaşmıyorsun? Eğer pilot uygulamanın sonuçlarını değerlendirmeyeceksek neden adına pilot uygulama dedik? Adına pilot dediğiniz bu uygulamayı hangi hakla tüm ülkeye yaygınlaştırıyorsunuz? Tüm ülkede uygulanan pilot uygulama olur mu?

Emin olun tatmin edici bir cevap alamazsınız.

Ne diyebilir ki?

“Bu uygulamanın devam edip etmeyeceğine pilot uygulamanın sonuçlarına bakıp karar vermeyeceğim, ben Dünya Bankasının ve IMF nin talimatları nedeniyle “Sağlıkta Dönüşüm” adlı bir program uyguluyorum. Bu programda, öncelikle birinci basamak sağlık hizmetleri olmak üzere, sağlığın özelleştirilmesi söz konusu. O nedenle Sağlık Ocağı sistemini kaldırıp yerine Aile Hekimliği sistemini getirmek istiyorum. Adına Pilot uygulama dediğim bu sistemi uyguladığım illerdeki sonuçlara bakıp karar verme durumunda değilim. O halde uyguladığım illerdeki sonuçlar beni ilgilendirmiyor ben uygulamaya ama mutlaka uygulamaya çalışacağım” mı diyecek?

***


Bu aralar kime ne sorarsanız sorun ama Sağlık Bakanlığına, sağlıkta dönüşüme ilişkin, bir şey sormayın çünkü tatmin edici bir cevap alamazsınız. Yapılanları herhangi bir kriterle, ölçü aletiyle ölçmeye çalışmayın anlayamazsınız.

Aile hekimliği pilot uygulaması ilk başladığı yıl olan 2005 yılında ne dediler “Birinci basamak ücretsiz.” Biz o yıllarda bunun geçici olduğunu ve bu sürecin sağlıkta özelleştirme anlamına geldiğini söyledik. Yalanladılar ve kanıt olarakta birinci basamağın ücretsiz olmasını gösterdiler. 2009 yılında bu sözlerini unuttular ve birinci basamağa katkı payı adı altında 2 TL ücret koydular.

SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) tüm katkı paylarının iptali için dava açtı ve mahkeme birinci basamak sağlık hizmetlerinde alınan katkı paylarının yürütmesini durdurdu. Her fırsatta yargıyı hakla şikayet eden hükümet bu konuda şikayette bulunmadı.

Yani alıp eline mikrofonları şöyle demedi hükümet üyeleri; “Biz birinci basamakta katkı payı almak istedik ama SES konuyu yargıya taşıdı ve yargı yürütmeyi durdurdu. Artık sizden, SES ve yargı nedeniyle her başvuruda aldığım katkı paylarını alamayacağım.”

***


Ne yaptı Sağlık Bakanlığı?

Sanki ücretsiz sağlık hizmeti sunmak gibi bir niyeti varmış gibi, İstanbul dahil bütün kentlerde “Birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz” propagandası yaptılar.

Sağlık Bakanlığının bu davranışını Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğe sorsak bize şöyle cevap verecektir; Söz bulunamadı.

Sağlıcakla…

Hiç yorum yok: