9 Ekim 2010 Cumartesi

HASTA ETMEYİN ADAMI!

Geçen yıl Ankara?da kolera yüzünden yüzlerce insan hastanelere baŞvurdu. TTB ve SES bu durumla ilgili basın açıklaması yaparak acil önlem alınmasını istediler. Ama Sağlık Bakanlığı durumu basit bir ishal vakası olarak geçiŞtirdi.
KuŞ Gribi yüzünden dört milyon tavuk boğazlandı. Köylerde tavuk besleme iŞi bitirildi. Gel gör ki Şimdide kenelerle baŞımız derde girdi. O kadar tavuğun boğazlanması sırasında ne Sağlık Bakanlığı nede Tarım Bakanlığı bu iŞin sonu nereye varır diye düŞünmediler. BaŞka ülkelerde böyle bir skandal yüzünden Bakanlar istifa ederken bizde Sağlık Bakanı "Kenelerden korunmak için, pantolonlarınızın paçalarını çoraplarınızın içine koyun." Diyerek oldukça bilimsel(!) önerilerde bulundu. Bu arada birileri de likit yumurtalarını tavalarında sucuklu yumurta yaparak gubardattılar.
Cumhuriyet gazetesinde 3 Temmuz günü bir haber yayınlandı. "Türkiye hasta!" diye. Bu haberde sağlık göstergelerine iliŞkin yorumlar yapmıŞlar. Bence tabloyu olduğundan çok çok iyi gösterdikleri halde, durum içler acısı. Bebek ölüm oranlar, anne ölüm oranları, aŞılama oranları rezalet.
Elbette bu yazdıklarımız bir sonucu ifade ediyor. Neyin sonucunu? Sağlık politikalarının iflas ettiğinin sonucunu. İflas eden nedir? İflas eden yaklaŞık yirmi yıldır her gelen hükümetin uygulamaya çalıŞtığı "Sağlıkta dönüŞüm programı"dır. Bu program IMF nin, Dünya bankasının programıdır ve bu program sağlığı piyasa koŞullarına indirgeyen, sağlığı alınabilir satılabilir bir meta haline getiren, en önemlisi de sağlığı hak olmaktan çıkaran bir programdır. Bu program uygulandığı her ülkede çökmüŞtür. Ülkemizde de uygulayıcı hükümet bu çöküŞü bir an önce görmeli ve vazgeçmelidir.
Sağlıkta yaŞanan geliŞmeler ve sonuçlarına baktığımızda Şunu çok açık söyleyebiliriz. Sağlık sistemi insanı hasta ediyor. Çünkü sağlık sistemi koruma değil tedavi etme iŞine göre planlanmıŞ. Durum bu ahvalde geliŞince tedavi etmek için önce hasta etmek gerekiyor. Fakat asıl olarak yapılması gereken koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve desteklenmesidir.
YaŞananlar insanı güldüren bir o kadarda kızdıran olaylar.
O nedenle hasta etmeye değil korumaya çalıŞmalıyız. Korumazsak daha bir sürü salgın hastalık bizi bekliyor olacak.
Şimdi "Adamı hasta etmeyin" demenin tam zamanıdır.
Sağlıcakla...

Not: Bu yazı .08.2006 tarihinde Manisa Yarın Gazetesinde yayınlanmıştır.


Hiç yorum yok: