9 Ekim 2010 Cumartesi

SÜT BULAMIYORLARSA KOLA İÇİRSİNLER?

IMF anlayıŞı ile, ithal bakıŞ açısı ile bu coğrafyanın insanına yaklaŞmaya çalıŞmanın sonucu ancak bu olabilirdi. Daha iyi bir yaklaŞım beklemek safça olurdu.
TTB nin bu genelge ile ilgili yaptığı basın açıklamasından bir bölümü sizlerle paylaŞmak istiyorum.
Bu tebliği yayınlayan Maliye Bakanlığı?na ve daha da önemlisi kendisine sağlığı piyasa koŞullarına vakfetme misyonu yüklemiŞ olan Sağlık Bakanlığı?na hekimliğin en temel evrensel yaklaŞımını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz; "Hastalık yoktur hasta vardır"." Yani her hastanın muayene ve tedavi süreci kısmi farklılıklar gösterebilir. Hastaya "vaka", tedavi sürecine "paket" adını vermek bilimselliği terk etmekle kalmayıp vicdanı da terk etmek anlamına gelir. Vaka baŞı ödeme miktarını aŞan tetkikleri yapılmayan-yaptırılmayan kalp hastası bir emeklinin ölümü ile sonuçlanabilecek bir sürecin sonunda "vaka baŞı" ödeme nedeniyle ortaya çıkacak olan "adli vaka"nın vicdani, hukuki ve sosyal sorumluluğu bu kadar sorumsuzca tebliğ yayınlayanların olacaktır. Hiç kuŞkusuz hekimler yayınlanan her türlü yasa, yönetmelik ve tebliğe rağmen aldıkları eğitim ve meslek etik değerler doğrultusunda hastanın ihtiyacı olan her türlü tetkik, giriŞim ve tedaviyi düzenlemekle yükümlüdürler ve Şimdiye kadar yaptıklar gibi bu Tebliğ?den sonra da bu konuda herhangi bir tereddüt göstermemeleri gerekir. Ancak tüm kamuoyunun artık açıklıkla bilmesi gereken çok önemli gerçeklik var ki sağlık ortamımız ister kamu ister özel olsun iŞletme mantığı ile çalıŞan hastaneler kültürüne teslim edilmiŞ durumdadır. Ve böylesi bir ortamda ne yazık ki sadece bilimsel kriterlerle bağımsız hekimlik yapma koŞullarının her zamankinden çok daha fazla zorlaŞmıŞ olduğu bilinmelidir.
***
Gazetelerde IMF baŞkan yardımcısının asgari ücretle ilgili açıklamasını okuduğumda ŞaŞırmadım. Eminim sizde ŞaŞırmamıŞsınızdır. Çünkü onlar 380 YTL ile geçinmenin ne olduğunu bilemez. Çünkü böyle bir para ile geçinmek zorunda kalmamıŞlardır. Onlara göre bütçe dengeleri bilgisayarlarında yüklü rakamlardır. Bütçe dengeleri tutmuyorsa, düŞürürsün iŞçinin ücretini olur biter. DüŞürdükleri o insanların bebeklerinin içeceği süttür ama fark etmez. DüŞürdükleri o insanların yaŞayamaz hale gelmeleridir. E ne yapalım bütçe imkanları? Çok bilinen ve anlatılan bir olay vardır. Fransa?da halk yoksulluktan kırılmaktadır, halk açtır. "Kraliçem halk yiyecek ekmek bulamıyor." Derler. Kraliçenin cevabı kendisine yakıŞan Şekilde. "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler." Şimdi IMF baŞkan yardımcısına desek ki "Halk çocuklarına içirecek süt bulamıyor." Ne diyeceğini ben tahmin ediyorum. "Süt bulamıyorlarsa kola içirsinler."
Sağlıcakla...

Not: Bu yazı .08.2006 tarihinde Manisa Yarın Gazetesinde yayınlanmıştır.





Hiç yorum yok: