Sağlık çalıŞanının hizmeti verirken birinci önceliği meslek etiği, bilimsel gerçekler, hizmetin kamusal olması nedeniyle eŞit dağılımı ve dolayısıyla da hasta memnuniyeti olmalıdır. Fakat her Şeyin önüne hasta memnuniyeti kavramını koyduğunuzda iŞin rengi değiŞebilir. Sağlık hizmeti kamusal bir hizmettir ve bu hizmetten herkes eŞit Şekilde yararlanmalıdır. EŞitlikten kasıt bire bir değil ihtiyacı olduğu kadar. Peki bu ihtiyacı kim belirleyecek? Kamu hizmetini sunan kamu çalıŞanı. Neye göre? Mesleğinin gerektirdiği bilimsel verilere göre. Bu yaklaŞım kamu hizmetlerinin etkin bir Şekilde kullanımını sağlayacak gereksiz teknoloji kullanımını önleyecek ve sağlığa harcanan para miktarını azaltacaktır. Bir diğer yaklaŞım popülist yaklaŞım diye tanımlayabileceğimiz yaklaŞımdır. Bu yaklaŞımda hasta memnuniyeti gibi kavramlar ön plandadır. Amaç sağlığa harcanan para miktarını arttırmak ve sağlıktan kar elde etmektir. Bu konuda laboratuar tetkikleri ve röntgen gibi hizmetlerdeki artıŞlar dikkat çekicidir.
Hasta kuyruklarının arttığı ve hastaların ameliyat randevusu alamadıkları bir dönemde SSK hastanelerinde Şöyle bir uygulama baŞlamıŞtı. Doktorun yaptığı ameliyat baŞına ek ödemesi artacaktı. Ne oldu? Ameliyat sayıları arttı. Neden? Daha önce ameliyathaneler her operasyondan sonra steril edilirken artık birkaç operasyon yapıldıktan sonra steril edilmeye baŞlandı. Sonuçta ameliyat sonrası enfeksiyonlarda artıŞlar gözlendi. Aslında hastalar bu uygulamalardan memnundu, daha kısa zamanda sıra alabiliyorlardı. Fakat vazgeçilmek zorunda kalındı çünkü ameliyat sonrası geliŞen enfeksiyonların tedavisi hem daha zordu hem de hastaların ameliyat sonrası taburcu olma süreleri uzamaya baŞladı.
Kolesterol baktırmak isteyen hastalarda ciddi bir artıŞ var. Bunun nedeni bu alanda yatırım yapan ilaç Şirketleri, gıda endüstrisi, kolesterol ölçüm cihazlarını ve kitlerini üreten Şirketlerin yaptıkları reklamlar. Normal olarak altı ayda yada yılda ölçülmesi gereken bu tetkikler bazı hastalarda neredeyse haftada ölçülmeye baŞlıyor. Sonuç kolesterol baktırmak isteyen hasta yığılması ve hizmet vermekte zorlanan sağlık kuruluŞları ve laboratuar önlerinde uzayıp giden kuyruklar. Bu kuyruklar yüzünden gerçekten o hizmete ihtiyacı olanların hizmet alamamaları veya alırken zorlanmaları. Bunun sonucunda o sağlık kuruluŞları laboratuarlarını bu isteğe cevap verecek hale getirecekler hastalar memnun olacaklar yada o hastalara her ne kadar hoŞlarına gitmese de bu tahlilin özel bir durum yoksa altı ayda-yılda bakılması gerektiğini anlatarak yığılmayı önlemeye çalıŞacaklar. Böylece gerçekten ihtiyacı olanlara daha etkin ve hızlı hizmet verebilecekler.
Hasta memnuniyetine en çarpıcı ve trajikomik diye adlandırılabilecek örnek bizzat çalıŞtığım hastanede yaŞandı. Yüksek tansiyon nedeniyle hastanede yatan bir hasta hasta bakıcıdan ne kadar memnun olduğundan, onun ne kadar iyi bir insan olduğundan bahsediyordu. Bir süre tedavi almasına karŞın iyileŞmeyen hastanın iyileŞmeme sebebinin hastanın memnun olduğu hasta bakıcıdan kaynaklandığı ortaya çıktı. Hastaya tuzsuz yemek diyeti uygulanmasına karŞın hasta bakıcının hastaya tuz verdiği anlaŞıldı. Bu örnekte hasta tuzsuz yemek istemediği için hasta bakıcıdan tuz istiyor, hasta bakıcıda tuzu veriyordu, hasta memnundu ama iyileŞmediği gibi hayatı da tehlikeye girebiliyordu.
Hasta memnuniyeti elbette önemlidir. Sağlık çalıŞanları hizmet verdikleri insanlara iyi davranmalı ve onların memnun olmalarını sağlamalıdır. Doğru tıbbi uygulamaları yaptıkları ve meslek etiğine uygun davrandıkları sürece.
Sağlıcakla...
Not: Bu yazı 20.06.2005 tarihinde Manisa Yarın Gazetesinde yayınlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder